Bitcoin’de beklenen düzeltme yakın mı?

  Arthur Hayes, Mart ayında yüzde 40'a varan fiyat düşüşü olabileceğini söyledi. 

Kripto para ticareti devi BitMEX'in eski CEO'su, 4 Ocak tarihindeki blog yazısında, piyasaları vuracak bir haftalık "kargaşa" konusunda uyarılarda bulundu.


"Yüzde 30 ila yüzde 40 arasında bir düzeltme görebiliriz" 


Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk spot borsa yatırım fonları (ETF'ler) onay almayı beklerken Bitcoin boğaları, bu yıl kendilerini oldukça güvende hissediyor. 


Nisan ayında blok ödüllerinin yarıya indirilmesi, kurumsal para girişinin artacak olması ve daha geniş çapta benimsenme gibi faktörler, BTC fiyatının artacağı önemli bir yılın bizi beklediğini ortaya koyuyor. 


Buna karşın Hayes, her şeyin düz bir çizgide ilerlemeyebileceğine dikkat çekti. Hayes'e göre bunun nedeni, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürebilen ancak istikrarsızlıkla boğuşan ekonomiyi istikrara kavuşturmayan çabaları. 


Özellikle Mart ayında, Fed'in geçen yılki bölgesel bankacılık krizine yanıt olarak oluşturduğu Bank Term Funding Program (BTFP) sona erecek. Bir hafta sonra Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz oranlarını artırma, sabit tutma ya da düşürme konusunda karar vermesi gerekecek.


Hayes, “BTFP 12 Mart'ta sona eriyor ve Fed faiz kararı 20 Mart'ta açıklanıyor. Bu iki önemli karar arasında altı işlem günü var” diyerek sözlerine devam etti: 


“Tahminim doğruysa, piyasa bu süre içinde birkaç bankayı iflas ettirecek, Fed'i faizleri düşürmeye ve BTFP'nin yeniden başladığını duyurmaya zorlayacak.”

Bitcoin ve kripto, makro değişikliklere karşı son derece hassas olduğundan, Fed’in bir kurtarma planı ortaya atması BTC için kesinlikle faydalı olacaktır ancak bunun için 2023 volatilitesinin tekrarlanmasının neden olduğu ilk şokun atlatılması gerek. 


“Bitcoin başlangıçta diğer piyasalarla birlikte keskin bir düşüş yaşayacak ancak Fed toplantısından önce toparlanacak. Bunun nedeni, Bitcoin'in bankacılık sisteminin kontrolünde olmayan ve küresel olarak alınıp satılabilen tek rezerv para birimi olması” diyen Hayes devam etti: 


“Bitcoin, işler kötüye gittiğinde Fed'in piyasaya her zaman likidite enjeksiyonu yaptığını biliyor.”

Hayes, Bitcoin'in "fiziki paranın her zaman fiziki para olduğunu bildiğini" ve bu nedenle "Fed'in para makinesini yeniden çalıştırmaya başlamasından önce ve keskin bir şekilde yükseleceğini" de sözlerine ekledi.


Mart ayı başladığında 

BTCUSD

 paritesinin işlem gördüğü seviyeden yüzde 20 ila yüzde 30 arasında bir düşüş yaşayacağını söyleyen Hayes'e göre bu durum, yukarı yönlü hareket için katalizör görevi görecek Bitcoin yarılanması ile sona erecek diyerek sözlerini şu şekilde tamamladı: 


“Dolar likiditesinin azalması nedeniyle yüzde 30 ila yüzde 40'lık bir düzeltmeyi kolayca görebiliriz. Bu nedenle Mart ayındaki karar günleri geçene kadar Bitcoin almayı düşünmüyorum.”

Bitcoin analistleri ETF etkisi konusunda bölünmüş durumda 


ETF onayı ile ilgili söylentiler, BTC fiyatında dalgalanmalara yol açmaya devam ediyor.


İlgili: İndikatörler sıfırlandı


Ret endişesi bu hafta yüzde 10'a yakın bir düşüşe yol açtı. Aynı zamanda, çeşitli yorumcular ETF'ler gerçeğe dönüşse bile Bitcoin'in halihazırda daha sert bir düzeltmeye ihtiyacı olduğuna inanıyor.


Bollinger Bandı volatilite indikatörünün yaratıcısı John Bollinger ise buna karşı çıktı ve indikatöründen elde ettiği değerlere dayanarak, yaptığı X paylaşımında “Büyük bir yukarı yönlü kırılım yaşayacağız” dedi. 

Yorum Gönder

Yukarı Çık