Altın ve kıymetli madenlere valör ve vergi geliyor

Altına dün getirilen valör uygulamasından sonra bugün de vergi alınacağı açıklandı. Altın ve diğer maden alımlarına kambiyo vergisi alınacak!

Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer maden alımı kampiyo vergisi kapsamına alındı.
Buna göre, bazı altın alım-satım işlemlerinden binde 2 oranında vergi alınacak. Bir bankacılık kaynağının verdiği bilgiye göre; Hazine tarafından dün bankalara gönderilen yazıda, vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımlarının artık kambiyo işlemi olarak değerlendirileceği belirtildi. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak. Bu karar ile aynı gün BDDK da 100 gram ve üzeri altın alımına bir gün valör uygulama kararı almıştı.

BDDK'dan altın alımı için yeni karar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yarından itibaren 100 gram ve üzeri altın alımına 1 gün valör uygulanacağını açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), altın alımıyla ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı.

Kurumdan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 21.05.2020 tarih ve 9033 sayılı Kararı ile; Finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını teminen; 22.05.2020 tarihinden itibaren; gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir."

Valör nedir?

Kelime anlamı olarak valör, Fransızca 'değer' anlamına gelir. Türkçe'ye Fransızca'dan geçen kelimenin İngilizcesi de 'value date' dir. 'Değer tarihi' olarak belirtilir. Burada ilgili şeyin değer kazanacağı, işleme konacağı tarih kastedilmekte ve buna vurgu yapılmaktadır.

Valör, işlemin yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme, değer kazanma tarihi arasındaki farkı anlatan bir terimdir. Diğer bir deyişle vatandaşların satın alacakları 100 gram ve üstü altınlar, hesaplarına 1 gün sonra yatırılacak.


Yorum Gönder

Yukarı Çık