Dolar/TL haftaya düşüşle başladı

Bu geceden itibaren piyasaların açılmasıyla Dolar/TL yeni haftaya düşüşle başladı. Kur bu sabah % 0,52 düşüşle 6.8978'e kadar geriledi.

Gram altın tarafında ise 370 TLye kadar gerileyen altın şu sıralar 371,47 TL %-1,02 kayıpla seyrediyor.

Bu hafta düzinelerce kazanç raporu bekleniyor ve ekonomik veriler koronavirüsün ekonomik etkisine dair daha çok kavrayış sunacak olsa da esas ilgi, virüsle ilgili gelişmelerde ve ekonominin ne zaman yeniden faaliyete geçebileceğinde. S&P 500 şirketlerinin gelecek hafta sonuçları raporlaması bekleniyor. Ayrıca ABD işsizlik başvuruları, dayanıklı mallar ve var olan konut satışları da dahil olmak üzere önemli ekonomi raporları açıklanacak. Euro bölgesi Nisan ayı PMI verileri ile Almanya’nın ZEW ve IFO raporları açıklanacak ve İngiltere işsizlik, enflasyon ve perakende satış rakamlarını yayınlayacak.

Yeni haftaya başlarken bilmeniz gerekenler:

1. Bazı eyaletler koronavirüs kısıtlamalarını kaldıracak

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, koronavirüsle ilgili tedbirleri gözlemeye devam ederken Texas ve Vermont’un Pazartesi günü bazı işletmeleri açacağını söyledi.

Evde-kal tedbirlerinin bitmesi talebiyle yapılan gösteriler, Cumartesi günü Texas’ta yayıldı. Trump Cuma günü twitter paylaşımları ile tümü Demokrat valilerin yönetiminde olan Michigan, Minnesota ve Virginia’yı “ÖZGÜRLEŞTİRİN” çağrısı yaparak protestocuları yüreklendirdi.

Trump Kasım ayında yeniden seçilmek için en iyi seçenek olarak gelişen bir ekonomiyi belirledi.

Ohio, Michigan, Texas ve Florida dahil pek çok eyalet, muhtemelen 1 Mayıs ya da daha bile öncesinde ekonomilerinin belirli kısımlarını yeniden açmayı amaçladıklarını söyledi ancak temkinli olmaya devam etmiş görünüyorlar.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mike Pence Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin yeniden faaliyete geçişin ilk aşamasına girmek için eyaletlerde yeteri kadar test etme kapasitesi olduğunu söyledi ancak Valiler ve kamu sağlık yetkilileri, hiçbir yerde yeterli test kiti ve uygun ekipman olmadığını söylüyor.

ABD 720.000’den fazla enfeksiyon ve 37.000 ölüm ile tespit edilmiş koronavirüs vakalarında en büyük orana sahip.

2. Kazanç seli

Yatırımcılar Perşembe günü S&P endeksini Mart ayındaki düşük seviyelere göre %25 artıran piyasa patlamasını sindirirken yüz civarı S&P 500 şirketinin bu hafta raporlama yapması bekleniyor. Kapsamlı evde-kal emirlerinin online yayın hizmetlerine olan talebi artırmasıyla, geçtiğimiz hafta rekor seviyelere yükselen Netflix (NASDAQ:NFLX) ile beraber majör endüstriyel, teknolojik ve tüketici ürünü şirketleri de var.

Perşembe günü raporlama yapacak olan Amazon’un (NASDAQ:AMZN), ilk çeyrek gelirini 73 milyar dolar raporlaması bekleniyor, ki bu geçen yılın aynı çeyreğine göre %22 artış anlamına gelecek. Amazon satışları zaten artıyordu ancak Bank of America analistleri, pandeminin online perakendecilere doğru “emsalsiz bir talep değişimine” yol açtığını söylüyor.

Delta Air Lines (NYSE:DAL) ve Southwest Airlines (NYSE:LUV) gibi pandeminin sonuçlarından en çok etkilenen bazı şirketler de raporlama yapacaklar arasında.

Yatırımcılar acımasız ilk çeyrek kazanç raporlarına hazırlanıyor ancak işlerin ne kadar çabuk yoluna gireceğine dair göstergeleri de izliyor olacak.

3. ABD ilk işsizlik başvuruları azalabilir

Kapatılmalara verilen ilk reaksiyonlar gevşetilmeye başlarken ilk işsizlik başvuruları bu hafta tekrar azalabilir. Geçtiğimiz ay, okulların ve işyerlerinin kapatılması ile katı seyahat tedbirleri nedeniyle 22 milyondan fazla Amerikalı işsizlik başvurusunda bulundu.

İmalat verilerindeki son zayıflık ve emtia fiyatlarındaki alt üst oluş ile petrol ve gaz sektöründeki çöküş göz önüne alındığında, dayanıklı mal siparişlerinin düşüş yaşamış olması bekleniyor.

Takvimde ayrıca {ecl-222||yeni}} ve var olan konut satışları ile PMI güncellemeleri de var.

Diğer yandan Fed, 29 Nisan’daki politika toplantısı öncesinde karartma döneminde.

4. Euro bölgesi PMI acısı

Perşembe günü yayınlanacak olan Euro bölgesi Nisan ayı PMI rakamları, acı verici bir okuma sunabilir.

Hizmet ve imalat sektörünü içeren Euro bölgesi bileşik PMI rakamları, geçen ay 29,7 puanda rekor bir seviyeye düştü – bu, 1998 Temmuz’undan bu yana görülen en büyük aylık düşüş oldu.

PMI verilerine ek olarak Almanya’nın ZEW ve IFO Enstitüsü raporları da virüs karantina tedbirlerini gevşetmeye hazırlanan, blokun en büyük ekonomisinin sağlığına ışık tutacak.

Euro bölgesi maliye bakanları, toparlanmayı desteklemek adına bir AB fonu ile ilgili tartışmalara devam etmek için Perşembe günü toplanacak. Müşterek Avrupa borç çıkarımı, korona-tahvil, yeniden gündeme gelebilir ancak gün ışığını görme şansları hala zayıf.

5. İngiltere verileri, ekonomik zarara ilişkin ilk gerçek görünümü sunacak

İngiltere’de koronavirüs pandemisinin verdiği ekonomik zararın boyutu, Küresel Mali Kriz’e göre çok daha büyük ve çok daha hızlı olabilir.

Bununla beraber bazı ekonomistler, Perşembe günkü perakende satış rakamlarında %10 civarı düşüş bekliyor ancak bu rakamlar, çoktan yayınlanmış olan diğer harcama göstergelerine göre çok daha büyük olabilir.

Bu hafta yakından izlenecek diğer güncellemeler arasında işsizlik ve enflasyon verileri olacak. Reuters

Yorum Gönder

Yukarı Çık