Armut uygulaması üzerinden dolandırıldı: Polisler şükretmesi gerektiğini söyledi

Ekşi Sözlük’te bir kadın Armut uygulaması üzerinden nasıl dolandırıldığını anlattı. Eve gelenlerin 15 bin TL parasını çaldığını aktaran kadın, armut uygulamasına da ulaşmaya çalıştığını fakat herhangi bir telefon olmadığını aktardı.

Kadının Ekşi Sözlük’te yer alan açıklaması şöyle:
İş yerinden bir arkadaşımın ricası üzerine başına gelen olayı kendi ifadeleriyle paylaşmak istiyorum.

09.02.2020 tarihinde armut.com üzerinden “evden eve nakliyat” için açtığım talep üzerine çeşitli firmalardan armut.com sitesi üzerinden tarafıma bir sürü teklif geldi. siteyi daha önceki taşınmamda ve evi boyatırken de kullandığım için telefon bilgimin güvenli olduğunu zannetmem dolayısıyla site tarafından doğrulanmış gerçek firmalarla paylaşılabileceğini belirtmiştim.

neyse 9 şubat sabahı oluşturduğum talep sonrası çeşitli firmalardan site üzerinden bildirim yolu ile gelen tekliflere ilaveten, bir de cep telefonumdan whatsapp veya arama yoluyla benimle iletişime geçildi. arayan firmalar sitede hangi adla yer aldıklarını, sundukları teklifin miktarını, yaptıkları işleri vs. telefonda bana anlattılar. kimisi eden fotoğraflar istedi kimisi başka şey sordu.

armut.com sitesinde bana 1400tl teklifte bulunan turan bolu rumuzlu sahte kişi beni sitede yer alan telefonu harici bir telefondan arayarak keşif için eve gelmek istediklerini söyledi. ben de gerekli tüm bilgileri (kaçıncı kattan kaçıncı kata, nereden nereye, hangi tarihte, kaç parça eşya vb.) zaten sitede belirttiğimi buna gerek olmadığını söyledim. ancak arayan kişi sitede 3+1 evden 3+1’e diye yazdığımı ama belirttiğim eşya adedinin 2+1 veya daha az bir kamyona sığabileceğini, nakliye ücretleri belirlenirken de anadolu yakası’na taşınmalarda köprü geçiş ücretleri ile yol mesafesinin de ciddi fark yarattığını, o nedenle de keşif sonrası teklifin (+) veya (-) miktar olarak daha net olacağını söyledi. bunu küçük bir araçla fsm’den, daha büyüğüyle de 3. köprü’den geçiş sağladıklarını, bunun da nakliye ücretinde fark yaratacağını belirterek söyledi. maalesef bu dediği bana mantıklı geldi ve inandım.. ayrıca avize söküm ve montaj gibi işleri avize yerlerinde kanca olması suretiyle yapabildiklerini, dolap kütüphane gibi eşyaların kurulumlarına kadar herşeyi anahtar teslim yaptıklarını belirtti. ben de bunları yedim çünkü daha önce de evime keşfe gelinmişti. adam ne zaman müsait olursunuz dedi, ben de dışarı çıkacağım, 2 saat sonra müsaitim dedim. bir gün önce yani 08.02.2020 tarihinde de taşınacağım evin bir miktar kaporasını vermiş, emlak yetkilisi ile de pazartesi kontrat için sözleşmiştim. pazar günü evde koli yapmaya başlarım diye de bankadan emlakçıya vereceğim paranın bir kısmını çekmiştim. evde de ayrıca, taşınma, kira, taşınacağım evde olmaması sebebiyle portmanto almak vb. şeyler için ayırdığım belli bir miktar daha da nakit bulunuyordu.

2 saat sonra turan nakliyat diye görüştüğüm turan bolu sahte isimli kişi beni aradı (whatsapp resminde de nakliye firması fotoğrafı vardı, armut.com’da da ataşehir’de telefonu doğrulanmış uluslararası nakliyat dahil yapan bir firma olarak görünüyor). arkadaşlar keşif için geldiler dedi. ben de zil çalmadı neredeler dedim kapıdalar dedi. camdan baktım yoklardı sonra sokak kapısı deliğinden baktım gerçekten de kapımda 4 tane yaşları 30-35 arasında değişen boyları yaklaşık 1.70-1.75 arasında erkek bekliyordu. annemle beraber yalnız yaşadığımızı da ayrıca altını çizerek belirtmek istiyorum. aslında kapıda 4 kişi görünce garipsedik çünkü keşif için 1 veya 2 kişinin yeterli olması gerekir. ancak basiret bağlanmasıyla herhalde kapıyı açtım, turan isimli şahsa telefonda tamamdır geldiler dedim. adamlar bizi turan bey gönderdi, armut sitesinde turan nakliyat adına keşif için geldik. siz turan bey ile görüşmüşsünüz dediler. biz de eve bu hırsızları gayet güzel böylece buyur etmiş olduk. adamlar hangi eşyaların gideceğini, hangi gün saat kaçta tam olarak taşınmak istediğimizi, erken saatte olmasının apartmanda sorun yaratıp yaratmayacağını, paketlemeyi nasıl yapacaklarını, taşınırken apartman yönetiminin asansör kullanımına izin verip vermediğini vs. sordular. teşekkürler bizim işimiz bitti, gerekli fotoğrafları da çektik, size turan bey fiyat ile ilgili geri dönüş yapacaktır deyip çıktılar. adamlardan biri beni, biri de annemi oyalamak suretiyle taşınma masrafları ve kira için ayırdığımız (ayrı ayrı duran 1000 pound+3500+1500tl’yi) yaklaşık 15bin tl’ye karşılık gelen nakdin, biri annemin yatak odasındaki komidin çekmecesindeki cüzdanın içinden, diğer kısmı da salondaki messenger tipi kol çantası içindeki cüzdandan olmak suretiyle çalındı. durumu adamlar tam giderken fark ettik. adam kapıdan çıkarken ben kapıyı kapatacaktım ki adam anladığımı anladı sanırım ve beni hafifçe itti. ben o refleksle başıma bir şey gelir mi diye düşünmeden peşlerinden koştum ancak yetişemedim. kafalarına siyah kapişonu geçirip kayboldular.

hemen anında 155’i, sonrasında telefonda turan bolu diye görüştüğüm şahsı aradım. sonra armut.com mobil uygulaması ve internet sitesinden armut.com’dan yetkili bir kişiye ulaşmaya çalıştım ancak armut.com sitesinin iletişim için telefon hattı olmadığını, yalnızca “destek@armut.com” diye bir iletişim yolunun olduğunu gördüm. bu adrese bir dolu mail attım. sonra eve polis ekipleri geldi, inceleme yaptılar. adının turan bolu olduğunu belirten sahte turan nakliyat firması yetkilisiyle yaklaşık 3-4 saat aralıklı olarak telefonda görüştüm. polisler telefon görüşmesinde adamların kaçmak için zaman kazanma adına ve güvenlik kamerası tespiti var mı yok mu diye emin olmak için telefonda beni oyaladığını belirttiler; ancak belki yine de bir şey çıkar diye görüşmeye devam ettim. turan bolu sahte isimli bu organize suç çetesi başı olduğunu tahmin ettiğim adam defalarca özür dileyerek bostancı’da olduğunu hemen gelip adamları benim yanıma getirip yüzlerine tükürteceğini, yıllardır bu işi yaptığı için yalvararak ondan şikayetçi olmamamı tüm mağduriyetimi gidereceğimi vs. söyleyerek beni telefonda defalarca oyaladı. ben de eğer paramı iade ederse şikayetçi olmayacağımı söyledim. böyle saatlerce yok köprüdeyim, yok trafikteyim, yok geldim yok gittim, yok kayboldum, yok o adamları mahvedeceğim vs diye diye beni oyaladı. en sonunda da beşiktaş’a geldiğini dizi sokak’ta gülşen apartmanı önünde beni beklediğini söyledi. polisler bunun tehlikeli bir oyalama taktiği olduğunu bunu kaçmak veya zarar vermek amaçlı yapabileceğini söylediler. ayrıca evde hırsızlık yaptıkları anda onları yakalasaydım ve müdahalede bulunsaydım bu adamların ceplerinin dolu gelebildiklerini annem ve bana darp veya bıçaklama yoluyla saldırabileceklerini o nedenle de şükretmemiz gerektiğini söylediler. annem polislerle evdeyken ben dizi sokak’a mahalleden tanıdığımız bir esnaf ile birlikte uzaktan bakmak suretiyle gittim. ancak tabii ki de kimse yoktu. polis ekipleri gittikten sonra eve olay yeri inceleme ekipleri parmak izi tespiti için geldiler. aynı günün akşamı beşiktaş polis merkezi’ne gidip ifade verdim ve armut.com tarafından kişisel telefonumun sahte firma ile paylaşılması nedeniyle yaşadığım bu olay üzerine şikayetçi oldum. polis merkezi’nde bilgisayardan yapılan incelemede armut.com tarafından doğrulandığı belirtilen turan bolu isimli şahıs ve telefonunun ne istanbul’da ne de türkiye’de kaydının olmadığı söylendi. polis merkezinde beni savcılığa armut.com hakkında suç duyurusunda bulunmam için yönlendirdiler.

ertesi gün (10.02.2020’de) baktım halen armut.com’dan ses yok, ben de twitter ve ınstagram’dan armut.com’la ilgili hesapları bulup şikayetlerimi herkese açık yazdım. bunun üzerine armut destek ttwitter adresinden klasik bir mesaj geldi: “sizi aradık ama ulaşamadık.” ben de geri cevap attım ve telefonumun açık olduğunu herhangi bir ulaşılamama bilgisinin gelmediğini söyledim. neyse sonra beni armut.com’dan bir bayan aradı. telefondaki kadının adı sanıyorum burcu idi ancak tam hatırlamıyorum şu an. durumu zaten yazmışsınız ama yeniden anlatabilir misiniz dedi. anlattım, beni arayan numaranın sitelerinde doğrulandı yazdığını ancak böyle bir şahsın emniyet sorgusunda çıkmadığını belirttim. benim telefonumu nasıl vergi kimlik numarası alınmamış, firma yeri, kaydı olmayan kişi ve kişilerle paylaşıldığını sordum. telefondaki kadın da bana biz sizin bilmediğiniz arkadaki güvenlik duvarımızla kayıt alırken ıp adresleri ve telefon numaraları yoluyla bunların doğrulamasını yapıyoruz, ancak bu kişilerin suça meyilli olup olmadıklarını takdir edersiniz ki biz bilemeyiz dedi. ben de benim bu konuşmadan anladığımın siteye herhangi birinin sahte isim ve telefonla firmaymış gibi üye olup, armut.com tarafından hiç sorgulanmadan direk doğrulandığı ve talep oluşturan herkesle kişisel bilgilerimin paylaşıldığı dedim. telefondaki kadın da bana ama siz telefonunuz görünsün istemişsiniz dedi. ben de telefonum her önüne gelenle paylaşılsın diye görünsün demedim ben firmanız tarafından doğrulandığı belirtilen gerçek ve güvenilir şahıs ve firmalarla telefonum paylaşılsın diye öyle bir seçenek seçtim dedim. ayrıca kaldı ki telefonum görünmese bile site üzerinden de mesaj yolu ile iletişime geçip bu insanlar eve gelebiliyorlar dedim. sizin sisteminizde çok ciddi bir güvenlik açığı var ve siz bizim can ve mal güvenliğimizi tehlikeye atıyorsunuz. ben veya annem bugün darp edilmiş, yaralanmış, öldürülmüş veya başka bir kötü duruma maruz kalmış olabilirdik dedim. özetle kadın yine bana armut.com sitesindeki üyeliklerin benim bilmediğim arkadaki güvenlik duvarınca ıp adresi, cep telefonu vs. şekilde doğrulandığını ve kayda alındığını ama bu kişiler suç işler mi işlemez mi bilemediklerini söyledi. adamı benim beyanım sonrası aradıklarını ancak telefonunun kapalı olduğunu o nedenle hesabını sistemden sildiklerini söylediler. yani kısaca benim artık içim rahat olsun; zaten turan bolu ismi silindi. ben de yarın bu adam başka bir isimle de kaydolabilir, ben ve benim gibi insanları sizin onayınız ve izninizle bulup dolandırabilir, yaralayabilir, herşeyi yapabilir dedim. telefondaki kadından yine aynı cevabı aldım: sizin bilmediğiniz arkada ciddi güvenlik duvarımız var; böyle bir şey yaşanmaz. ama biz üye firma ve şahısların suça meyilli olup olmadıklarını bilemeyiz dedi. en sonunda da kendilerinden şikayetçi olduğumu, can ve mal güvenliğimin tehdit edildiğini, çalınan yaklaşık 15bin tl paranın da benim için çok çok önemli bir meblağ olduğunu ancak konunun esas can güvenliğimin tehlikeye atılması olduğu için kendilerinden şikayetçi olduğumu bildirdim. yine aynı gün polis merkezinin tavsiyesi üzerine çağlayan adliyesi’nde savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere gittim. savcı, beni şikayetvar.com ve bağlı olduğum ilçe kaymakamlığı üzerinden “tüketici hakem heyeti”ne başvurmam konusunda da ayrıca bilgilendirdi. armut.com’dan hizmet alıp memnun kalabilirsiniz ama işiniz tamamen şansa kalmış durumda; o nedenle arkadaşınızdan komşunuzdan mahallenizdeki esnaftan duyduğunuz, gördüğünüz, yeri yurdu herşeyi belli firma ve kişilerle böyle internet sitelerine başvurmadan irtibat kurun ve işlerinizi halledin. öbür türlü işiniz allah’a kalmış, loto toto oynar gibi sırf 3-5 kuruş daha ucuzunu bulurum belki diye üye olduğunuz bu sitede, kim veya kimlere denk geleceğiniz, başınıza ne geleceği hiç belli değil.

Yorum Gönder

Yukarı Çık