Kasım Ayında Komisyondan Geçen Yeni Vergi Tasarısı Hakkında Özgür Demirtaş Hocamızın Değerlendirmesi

Özgür Demirtaş 3 yıldır takip ettiğim bir Akademisyen

Kendisinin geçenlerde de dediği ve ne kadar da doğru demiş dediğim yazılarını alt alta topluyorum gerçekten de öyle

Daha da fakirleşeceğiz ek vergilerle

Daha önceki tweet'in den örnekle

9) Peki NE OLACAK? Daha da fakirleşeceğiz. Vergiler Sağlı Sollu gelecek. Devlet daha da borçlanmak zorunda kalacak. Borçlandıkça Faizler daha da zorlayacak. Ekmek aslanın ağzında olacak.

Devamı

Yeni eklediği tweetler sırayla

1)Bir sürü yeni vergiyi içeren yeni vergi tasarısı Komisyondan geçmiş:
Beyaz yaka çalışandan, lüks evi olana,
Otelde konaklayandan, şirketine araba alana,
Araba kiralayandan, dijital hizmet sunanlara kadar,
herkes bu vergilerden payını alacak...

2) Sizlere vergilerin “Sağlı Sollu” geleceğini aylar öncesinden söylemiştim. Bu tahminlerimin, öngörülerimin çıkmamasını dilerdim. Şimdi bu Twit serisinde, her vergi maddesi ile ilgili kısaca görüşlerimi yazmak isterim.

3) Öncelikle, neden bu vergiler geliyor? Onu iyi anlamak lazım. Bu vergiler Bütçe açığı olduğu için geliyor. Yani yönetim, gelirinden çok daha fazlasını harcadığı için geliyor. Peki bu vergiler ekonomik sıkıntılara çözüm olur mu? Maalesef Hayır.

4) İlk vergi otelde konaklama vergisi. 5 yıldızlı otellerde ve Butik otellerde konaklayanlara kişi başı günlük 18 TL vergi geliyor. Yani 4 kişilik bir aile 1 hafta tatilde 504 TL vergi ödeyecek. Bu vergi yurtdışında da var ama orada gelirler fazla!

5) Bu verginin Butik otellere de gelmesi, butik otel işleten aileleri zor duruma sokacak. Rekor kırılan bir turizm sezonundan sonra hem turizmcileri, hem de kısıtlı parası ile tatil yapmak isteyenleri vurmuş oluyoruz.

6) Bir başka vergi Dijital hizmet veren şirketlere gelen %7,5 luk vergi. Bu pakette belki katıldığım tek vergi bu olabilir. Dünya devi şirketler hizmet verdikleri ülkelerde vergi vermeliler. Bu vergi başka ülkelerde de var. Ancak miktar bu seviyede değil. Miktar düşmeli.

7) Gelir vergisinin üst dilimi yıllık 500 bin TL Brüt kazançlılar için %35’den %40’a çıkıyor. Bu madde Türkiye’deki Beyaz yakaları vuruyor. Bunu zengine vergi geldi olarak okumak naiflik. Tam tersi Türkiye’deki üretken tek tük insanı iyice kaçırtacak türden bir vergi.

8) Peki kim bu insanlar? Verimlilik sağlayan üst düzey çalışanlar. Peki maaşları azalınca ne yapacaklar? Tüketimi kısacaklar. Böylece devlet bu insanlardan 3 kuruş fazla vergi alayım derken daha az tüketimden ötürü daha az KDV toplayacak, esnaf ise zorlanacak.

9) Gerçekten zengine vergi koymak mı istiyorsunuz? O zaman Şirketinden yılda 10 Milyon TL üzeri KAR PAYI çekene Stopaj vergisini artırırsınız olur biter.

10) Bir başka (dolaylı yoldan) vergi şirketine araba alana veya kiralayana geliyor. Artık arabanın belli bir ücretinin üstündeki rakamı gidere atılamayacak. Bu vergi sayesinde Şirketler LÜKS araba alırken iki kere düşünecek. Bu olayın güzel yönü.

11) Ama şirkete alınan arabaya yapılan masrafların gidere atılabilecek kısmına da kısıtlama getiriliyor deniyor. Üstteki maddeye katılıyor ama buna katılmıyorum. Çünkü böyle bir karar Otomobil sektörünü çok zora sokar. Otomobil sektörü parasını satıştan değil servisten kazanıyor

12) Bir başka vergi Lüks evi olanlara geliyor. 5 Milyon TL evi olana binde 3, 10 Milyon TL’lik evi olana her yıl evin %1’i kadar vergi geliyor. Yani bu kişi her yıl 100,000 TL fazladan vergi ödeyecek? Burada onlarca sorum var:

13) Bir kişiye ailesinden tek bir ev kaldı ama geliri çok düşük diyelim. Yıllık 100,000 TL’yi ödeyemezse ne yapacak? Bir kişinin tek bir evi var 10 milyon TL değerinde o her yıl 100,000 TL ödeyecek. Ama 4 tane 2.5 Milyonluk evi olan SIFIR ödeyecek? Bu nasıl bir adalet?

14) Bir kişinin evinin değeri 4,999,999 TL, SIFIR lira vergi ödeyecek, öbür kişinin evinin değeri 5,000,001 TL, o ise vergi ödeyecek? Nasıl yani? İnsanlar bu vergi durumda ömürlük birikimleri ile niye lüks ev alsınlar?

15) Bu ekstra vergilerin yoksul insanların üzerindeki yükü indirmesi planlanıyorsa Asgari ücretten kesilen verginin kesilmemesi lazım. Ama o yönde bir değişiklik yok. Çünkü bu vergiler yoksulun yükünü hafifletmek için değil, Bütçe açığına para bulmak için geliyor.

16) Türkiye’de en eksik olan taraflardan biri, üst düzey kalifiye beyaz yaka. Bu kişilerin vergisini arttırmak bu kişileri kaçırtmaz mı? Kaçırtmazsa bile tüketimlerini kısmaz mı? Bu kişiler tüketimi kısarsa alışveriş yaptıkları esnaf zora girmez mi?

17) Bu vergiler, Türkiye’nin 12 aylığı geçelim, 1 aylık bütçe açığını kapatacak bir parayı bile yaratamayacaksa, atılan taş kurbağayı bile ürkütmeyecekse, neden geliyor? Zararları, katkılarının çok daha ötesinde olacaksa niye geliyor?

18) Bir kişi 10 dakika konu üzerine kafa yorunca aklına yukarıdaki sorular geliyor. Bu kanunu düşünenler bu soruları düşünüp bir şey yapmamışlarsa kötü. Bu sorular akıllarına hiç gelmemişse daha kötü. Umarım eksiklikler düzeltilir.

Yorum Gönder

Yukarı Çık