Widget Nedir?

Sizlere yeni şeyler sunmadan önce, sunduğumuz konular hakkında internette görebildiğimiz en güzel açıklamaları aktarmaya çalışıyoruz. Bir çok yerde rastladığınız, özellikle yabancı dildeki web sitelerinde sıkça karşılaştığınız “widget” terimi hakkındaki Levent Dal arkadaşın blogundaki yazdığı yazı, kolay anlaşılır ifadelerle anlatıyor. Evet çok merak edilen bir konu Widget nedir? Ne işe yarar? buyrun okuyun ve yorumlarınızı eksik etmeyin.

Widget bir plaftorm üzerinde bütünleşik çalışarak o platforma ekstra özellik katan “küçük” araçlara denir.

Bu platform bir web sayfası veya widget motoru denilen alt yapı olabilir. İster web sayfanızda, ister masaüstünüzde, ister bir programın içinde widget ekleyerek bunda olmayan özellikleri ekleyebilirsiniz.

Çok basit bir widget örneği, başka bir web sitesinin sürekli güncellediği bir resmi kendi sitenizde göstermeniz olabilir. Veya sitenizde bir Sudoku oyunu yayınlayabilirsiniz.

Bir widget kendi başına çalışabilir. Widgetlar genel amaç yerine özel amaçlar doğrultusunda çalışır. Örneğin bir RSS okuyucusu, hava durumu monitörü, takvim, hesap makinesi, video yayını gibi. Bazı widgetlara parametre girerek özelleştirmek mümkündür.

Küçük olduklarından istediğiniz widgetı büyük ölçekli bir tasarımın istediğiniz bir bölümüne yerleştirebilirsiniz.

Sadece widget kullanılarak yapılan ve Başlangıç Sayfası da denilen siteler bulunmakta. Bunun en önemli örnekleri Netvibes ve PageFlakes‘dir. Bu sitelerde içeriği özelleştirdiğiniz widgetlar oluşturur. Bunları sayfanın istediğiniz bölümüne sürüklemeniz mümkündür.

Widgetların avantajı, o konu üzerinde yoğunlaşmış kişiler tarafından hazırlanılmaları, güncellenmeleri ve kullanıcının hiç bir bilgisi olmasa da istediği işlevi kendi tasarımına ekleyebilmesidir.

Örneğin, web sitenize veya bilgisayarınızın masaüstüne bir hesap makinesi koymak isterseniz, bir script veya programlama bilgisine ihtiyaç duyarsınız. Bunun üstüne hesap makinesinin incelikleri konusunda bilgiye, deneyime ve bunu üretmek için zamana ihtiyacınız olur. Hazır widgetlar sizi tüm bunlardan kurtarır.

Web sayfalarında kullanılan widgetlar genellikle HTML, Flash veya Javascript kullanılarak hazırlanır. Bazı widgetlar kullanıcının kodu kendi sitesine kopyalaması ile çalışır çoğunluğu ise hizmeti sağlayan siteye link vererek.

Masaüstünde çalışan widgetlar için ise widget motoru yazılımı kurmak gerekir. Bu motor widgetlara bir çerçeve hizmeti sağlar. Bu widget boyutlarının küçülmesi ve işlevlerinin artması için kullanılır. Ayrıca bu tarz widgetlar internet bağlantısı olmadığında da çalışır.

Özelleştirmeye izin veren widgetlarda renk, büyüklük, içerik gibi özellikler değiştirilebilir.
Kaynak

Yorum Gönder

Yukarı Çık