Turizm eğitiminde yeni stratejiler



Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenlenen çalıştayda, mesleki eğitim uygulamaları, mezunların istihdamı konuları tartışılacak…

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Genel Müdürlüğünce düzenlenen ''Turizm Eğitiminde Yeni Stratejiler Belirlenmesi'' çalıştayı başladı. Yenimahalle Anadolu Otelcilik ve Meslek Lisesi'ndeki çalıştaya, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi okul müdürleri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadettin Sabaz, Türkiye'nin turizm potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, ''Türkiye geleceğini turizmde aramalıdır'' dedi.

Sabaz, turizm alanında çok ciddi atılımların yapılması gerektiğini vurguladı. Sektörde ''eğitim konusunun'' sorun olduğunu belirten Sabaz, turizm sektöründe çalışanların yüzde 10'unun eğitimli olduğunu ifade etti. Sektörle tam işbirliği konusunda daha iyi adımlar atılmasının gerektiğini anlatan Sabaz, sektörün ihtiyacına cevap vermeyen eğitimin bir anlamının olmadığını kaydetti.
Turizm sektörünün diğer biz zayıf yönün sezonda açılıp kapanması olduğunu belirten Sabaz, turizmin 12 aya yayılması için tedbirler alınması gerektiğine dikkati çekti. Sabaz, okul müdürlerinden İŞKUR'un neler yaptığını takip etmelerini ve Avrupa Otelcilik Birliği'ne üye olmalarını istedi.

Meslek eğitimi geliştirilmeli
Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Genel Müdürü Murat Bey Balta, çalıştayda, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin işlevselliğinin artırılması, mezunların istihdamı, turizm işletmelerinde meslek eğitimi uygulamalarının, uygulama birimlerinin ve eğitim ortamlarının geliştirilmesi konuları ile personelin sorunlarının görüşüleceğini söyledi.
Mesleki eğitimde Avrupa standartlarına ulaşılmasının hedeflendiğini ifade eden Balta, hizmet sektöründe turizm, ticaret ve iletişim alanından insan gücünün yerinin fazla olduğunu belirtti. Bu alanların ülke kalkınmasındaki en önemli kaynaklar olduğunu vurgulayan Balta, turizm sektörünün 1.5 milyon insana istihdam sağladığını kaydetti. Balta, Türkiye'de kültür turizminin markalaşması yoluna gidilmesinin yeni fırsatlar ortaya çıkaracağını sözlerine ekledi. Çalıştay, 13 Mart Cuma günü sona erecek. (Kaynak AA)

Yorum Gönder

Yukarı Çık