İşsiz yöneticiler okul sıralarında



Krizde işsiz kalan üst düzey yöneticiler için gelen teklifleri ellerinin tersiyle itme dönemi geride kaldı. İş bulma süreleri iyice uzayan yöneticiler bu süreci okul sıralarında geçirme planları kuruyor…
Kriz ekonomisinin yarattığı günümüz işsizlik ortamından üst düzey yöneticiler de nasibini alıyor. Ufak anlaşmazlıklar yüzünden çanta toplayıp şirketten ayrıldıkları ya da gelen teklifleri ellerinin tersiyle ittikleri günler geride kaldı. Bu dönemde iş avlamak üst düzey yöneticiler için de yenilip dirilerek sonunda sadece en dayanıklı olanların galip çıkabildiği yıpratıcı bir savaş ortamını andırıyor.
Daha önceki krizleri yaşamış olanlar da dahil olmak üzere bir çoğunun böyle bir deneyime sahip olmaması onlar için durumu biraz daha zorlaştırıyor. Çünkü artık onlar da açık tüm pozisyonlara ‘atlamak’ zorundalar. Bu durum üst düzey yöneticiler üzerinde umutsuz bir şok etkisi yaratıyor ve bu duruma alışmak için biraz zamana ihtiyaçları var gibi görünüyor.
Korn/Ferry International’ın yetenek yönetimi ve liderlik gibi kendi çalışmalarına paralel konularda araştırmalar yapan ortak kuruluşu The Korn/Ferry Institute’nin Global Üst Düzey Yönetici Araştırması bu anlamda çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırma, şirketin online üst düzey yönetici merkezi www.ekornferry.com’a kayıtlı, 85 ülkeden çeşitli sektör ve fonksiyonel alanları temsil eden bin üst düzey yöneticinin katılımıyla Şubat ayı içerisinde gerçekleştirilmiş. Araştırmaya katılanların çoğu daha önce hiç bu kadar uzun süre işsiz kalmadığını belirtiyor. İşte artık yönetici beklentilerinin de değişmeye başladığını gösteren o araştırmadan bazı başlıklar…

Yönetici beklentileri de düşüyor
Global Üst Düzey Yönetici Araştırması’na katılanların yüzde 29’u geçmişte de yeni bir iş bulmak için üç aydan fazlasına ihtiyaç duyduğu zamanlar olduğunu belirtmiş. Ancak günün zorlu ekonomik şartları ve ardı kesilmeyen işten çıkarmalar yöneticilerin sürekli artan beklentilerinin düşmesine neden olmuş gibi. Araştırmaya katılanların yüzde 83’ü işsiz yöneticiler için yeni bir iş bulma süresinin 4 aydan fazla süreceğini tahmin ediyor. Yüzde 43’ü ise bu sürecin 7 aydan fazla sürebileceği görüşünde.
Dünya genelinde bin işsiz üst düzey yöneticiden alınan yanıtlar gösteriyor ki, çoğu iş aramaya yeni başlamış. Yöneticilerin yüzde 28’i bir aydan kısa bir süredir işsiz olduğunu belirtirken yüzde 36’sı yaklaşık 3 aydır yeni kariyer olanaklarına baktığını söylüyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 18’i yedi ay ve üzerinde bir süredir iş aradığını belirtiyor.
Yönetici kademelerinde iş arama sürelerinin uzun olmasının ekonominin kötü olmasıyla ilgili olmadığına dikkat çeken Korn/Ferry Müşteri Hizmetleri Global Direktörü Cheryl Buxton, “Bu seviyede her pozisyon ve her aday için kültürel ve fonksiyonel anlamda doğru eşleşmeyi bulmak zaman alıyor. Mevcut ekonomi ortamı ise sadece bu süreci biraz daha uzatıyor” diyor. Buxton Korn Ferry olarak bu süreçte gerek müşterilerini gerekse yönetici adaylarını içlerini rahat tutmaları yönünde telkin ettiklerini de belirtiyor.

Yöneticiler okul sıralarına dönüyor
Araştırmaya göre tekrar iş gücü piyasasına dönmenin ana alternatifi eğitim hedeflerini kovalamak. Zira işsiz yöneticilerin yüzde 43’ü krizin geçmesini beklerken okula tekrar geri döneceğini belirtiyor. Bu süreçte eğitim olanaklarını değerlendireceğini belirten işsiz yöneticilerin yüzde 23’ü MBA yapmayı planlarken yüzde 16’sı diğer lisansüstü eğitimleri düşünüyor.

Yöneticilere çalıştıkları zamanla ilgili en çok neyi özledikleri sorulduğunda büyük çoğunluk (yüzde 74) iş yerindeki entelektüel mücadele ortamını özlediğini belirtiyor. Diğer özlemler ise yüzde 21 ile meslektaşlar, yüzde 4 ile seyahat etmek. Üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 1’i şirket kredi kartı, şirket arabası, yemek ve biletler gibi avantajları özlediğini belirtmiş.

İşsiz yöneticilerin yüzde 55 gibi bir çoğunluğu zamanının çoğunu yeni iş olanakları aramakla geçirdiğini belirtirken, yüzde 23’ü zamanını profesyonel gelişimleri için değerlendiriyor. Diğer yöneticiler ise zamanlarını yüzde 12 oranında arkadaş ve aileyle, yüzde 7 oranında gezmek ve hobileriyle geçirdiğini belirtiyor. Zamanı sadece dinlenerek geçirdiğini belirten üst düzey yöneticilerin oranı ise yüzde 3.

Yorum Gönder

Yukarı Çık