Her 3 korsan DVD’den biri ''Recep İvedik''



Şubat ayında gerçekleştirilen 62 baskında toplam 83 bin 580 DVD yakalandı. Baskınlarda ele geçirilen korsan DVD’lerin yüzde 30'unu Recep İvedik 2 filmi oluşturuyor…

AMPEC Filmcilik ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Nilüfer Sapancılar, korsan VCD ve DVD üreten ve satanlara karşı güvenlik güçleri ile birlikte bir çok ilde şubat ayında gerçekleştirdikleri 62 baskında, toplam 83 bin 580 DVD ile 18 bin 38 VCD ele geçirildiğini bildirdi.
Dünyanın başlıca sinema, video ve televizyon şirketlerini uluslararası alanda temsil eden MPA'nın (Motion Picture Association) dünya çapındaki korsanlıkla mücadele programının Türkiye'deki uzantısı olarak faaliyet gösteren AMPEC'in Genel Müdürü Nilüfer Sapancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korsan materyallerin sinemaya büyük bir darbe vurduğunu belirtti.
Sapancılar, son dönemde yerli yapımların ilgi görmesiyle birlikte, daha çok Türk filmlerinin korsanlarının piyasaya sürüldüğünü kaydetti.
Sinemada en fazla ilgi gören filmin korsan üretiminin de doğal olarak daha fazla olduğunu vurgulayan Sapancılar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte korsanla mücadelenin daha da önemli hale geldiğini ifade etti.
Güvenlik güçleriyle birlikte ortak hareket ederek korsancılara karşı operasyonların yapıldığını dile getiren Sapancılar, ''Özellikle teknolojinin yaygınlaşması ve cep telefonlarının amaç dışı kullanımıyla korsanların sayısı arttı ve mücadelede zorlaşmaya başladı'' diye konuştu.
En fazla Recep İvedik 2'nin korsanı var
Sapancılar, güvenlik güçleriyle birlikte katıldıkları baskınlarda önemli sayılarda korsan VCD ve DVD ele geçirdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
''Korsan VCD ve DVD üreten ve satanlara karşı güvenlik güçleri ile işbirliği içinde bir çok ilde şubat ayında gerçekleştirilen 62 baskında toplam 83 bin 580 DVD, 18 bin 38 VCD ele geçirildi. Baskınlarda ele geçirilen korsan DVD ve VCD'lerin yüzde 30'unu 'Recep İvedik 2' filmi oluşturuyor. Recep İvedik 2'den sonra ''Arog'' ve ''Muro'' gibi yerli filmler yer alıyor. Korsancılar, genellikle son yıllarda ilgi gören Türk filmlerinin korsanlarını üreterek piyasaya sürüyor.''
''Recep İvedik 2''nin Almanca alt yazılı, cep telefonu ve kamera ile kaydedilen sinema çekimlerinin korsancılar tarafından piyasaya sürüldüğünü bildiren Sapancılar, piyasada bu filmin çok sayıda korsan kopyasının bulunduğunu bildirdi.
Yerli korsanlar kalitesizSapancılar, sinemada gösterilen hemen hemen her yerli filmin korsanının yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: ''Yerli korsanların görüntü ve ses kalitesi çok kötü. Bu nedenle izleyicilerin korsan filmleri zevkle izlemesi mümkün değil. Bunlar genellikle sinemadan kamera veya cep telefonu ile kaydedildiği için kalite düşük oluyor. Öte yandan, bu korsan DVD ve VCD'ler okuyucu cihazların ciddi hasar görmesi ve arızalanması riskini artırmakta, hatta izleyicilerin göz sağlıklarını dahi riske sokmaktadır. Yine eserde verilmek istenen duygu korsan kopyalar yüzünden tamamen kaybolmaktadır.'' Piyasadan satın alınan korsan ürünlerin yüzde 30'unun tamamen izlenilemez durumda olduğunu dile getiren Sapancılar, geri kalanının ise çok kötü kalitede ve zorlukla izlenebilir olduğu için korsan DVD ve VCD'ye verilen paranın aslında sokağa atıldığını kaydetti. (Kaynak AA)

Yorum Gönder

Yukarı Çık