Başka bir dünya ve Türk-İş için çağrı yapıldı

Genel Kurul’da konuşan sendikacılar, Türk-İş’e yönelik eleştirilerini dile getirerek, mücadeleden yana bir değişime ihtiyaç olduğunu söylediler. Sendikacılar ilk hedefin ise örgütlenme olmasını istediler.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kapitalizmin küreselleşme adı altında yeniden yapılandığını, emekçi halkın daha da yoksullaştığını belirtti. Bu saldırıya karşı sendikaların da küresel birliktelik ve dayanışmayı geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Öztaşkın, “Bir değişim şart. Değişimi kabul etmeyenlere statükocu denir. Bunun diğer adı koltuk kapmaktır. Oysa sendikacının görevi işçi sınıfını korumaktır” dedi.

Türk-İş’in bütün siyasi partilere aynı uzaklıkta olması gerektiğine işaret eden Öztaşkın, “Bu mesafeyi değiştirecek olan o partilerin programlarıdır. Kişisel siyasi tercihlerin iktidarların arka bahçesi olarak kullanılmasına, iktidarların Türk-İş’i ele geçirmesine müsade etmeyeceği” sözleri üzerine delegeler, “Hükümetlerin değil işçilerin Türk-İş’i” sloganını attı. Hep taviz verdiklerini, taviz verecek bir şey kalmadığını ifade eden Öztaşkın, “Eğer biz seçilirsek kıdem tazminatını almak isteyenlere karşı nasıl genel grev kararı aldığımızı göreceksiniz” dedi. Öztaşkın, seçilmeleri durumunda yapacaklarını şöyle sıraladı: “Sanayi bölgelerinde örgütlenme büroları kuracağız, işçilere sendikaları tanıtan, sendikalı olunduğu zaman hangi haklara sahip olacaklarını öğreten filmler çekip televizyonlarda yayınlatacağız, alo Türk-İş hattı kuracağız, profesyonel yöneticiler yetiştireceğiz, küçük fabrikalar ile holdinglerde eşzamanda örgütlenme başlatacağız.” Öztaşkın “Gelin hayallerimizi gerçekleştirelim. Sizleri barışın, emeğin, özgürlüğün hakim olduğu başka bir dünya kurmaya davet ediyorum” çağrısını yaptı.

‘Çözüm kendi gücümüzde’

Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan ise Telekom işçilerinin 44 gün başarılı bir şekilde grev yaptığını ifade ederek dayanışma gösterenlere teşekkür etti. “Burada Türk-İş Genel Başkanını alkışlamayanlar, ülkeyi satan, sendikaları küçülten, ekonomiyi göçerten Başbakan’ı alkışlıyorlar. İşçilerin sorunlarının çözümü ne iktidarda ne muhalefette. Çözüm işçi sınıfının kendi öz gücündedir” diyen Akcan, mücadelenin ortaklaştırılmasını istedi.

Balıkesir’de bulunan Yörsan’da çalışan 375 işçinin sendikaya üye olup olmamasına bakılmaksızın işten atıldığını söyleyen Tek Gıda-İş Sekreteri Mecit Amaç, Yörsan işçilerinin örgütlenmenin önünün açılmasına vesile olmasını istedi. Türk-İş’in AKP’nin uyguladığı politikalar karşısında sessiz kalmasını eleştiren Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa da mücadeleyi esas alan bir Türk-İş talebini yineledi.

Şimdi herkes dert yanıyor. Başbakan geldiğinde bir omuzlara almadığımız kaldı” diyen Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, “Biz Gönen’de direnirken, tam da patronlar anlaşmaya yaklaşmışken gelen bir faksta örgütlenme fonundan artık para verilmeyeceği yazıyordu” dedi. TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat ise şu örneği verdi: “Uşak’ta 12 fabrikayı aynı anda örgütledik. İşçiler işten atıldı. İşe iade davasını kazanmasına rağmen patronların kendi aralarındaki anlaşmaları nedeniyle başka fabrikalarda da iş bulamayan bir işçi intihar etti. Bir yılı aşkın süredir Diyarbakır’da Akyıl işçilerinin grevi devam ediyor.”

Maden-İş Genel Başkanı Hasan Hüseyin Kayabaşı birleşmek ve örgütlenmek zorunda olduklarını belirtirken, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ise Hava-İş ve Haber-İş örneklerinin yol gösterici olduğunu kaydetti.

Saldırılara karşı muhalefet gösteremediklerini dile getiren Tez Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru, “Hükümetlerle ilişkilerim bozulmasın anlayışı değişmediği sürece bir şey yapamayız” dedi.

Çimse-İş Genel Başkanı Ramazan Şafak özelleştirme nedeniyle 53 bin üyeden 9 bin 300’e düştüklerini dile getirdi. Liman-İş Genel Başkanı Muzaffer Akpunar da özelleştirilen limanlarda işçilerin kölelik zihniyetiyle çalıştırıldığını ifade etti. Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan ise “Ya kafaları değiştireceğiz ya da yok olup gideceğiz. Mücadeleden, kavgadan başka çaremiz yok” diye konuştu.

AKP’nin sürekli grevlerini ertelediğini anlatan Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, yeni çıkan grev yasası ile baskıların daha da artacağını söyledi. Çetintaş, Türk-İş’in yeniden yapılanmasını istedi. Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya ise saldırılara karşı sessiz kalınmamasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)

Cumhurbaşkanı Gül konuştu

Genel kurula katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü delegeler alkışlarla karşıladılar. Gül 45 yıl önce babasının da Türk-İş ve Harb-İş üyesi olduğunu hatırlatarak, “Güzel bir an yaşıyoruz” dedi. Bununla artık sınıfların, kalmadığını, eskiden olduğu gibi ayırıcı olmadığını anlatmak istediğini belirten Gül, Türkiye’nin açık bir toplum olduğunu savundu.

Sık sık Türk-İş’i öven ifadeler kullanan, Türk-İş’in “Türk sendikacılık hareketinde çok önemli görev yaptığını” belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İş’in önümüzdeki süreçte de aktif rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Gerginlik yaşandı

Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel ise Türk-İş’e yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi. Türkel’in “Sendikalar oturacak, Türk-İş örgütlenecek. Var mı öyle yağma? Çıkıp konuşuyorsun Öztaşkın, yaptın da engel mi olduk” sözleri üzerine Petrol-İş üyeleri Türkel’i protesto etti. “Ergün Atalay mı Türk-İş’i AKP’nin arka bahçesi yapacak” diyen Türkel, bunu söyleyenlere “Allah belanızı versin” dedi. Türkel’in konuşması boyunca Haber-İş, Yol-İş, Petrol-İş ve Harb-İş üyelerinden tepki aldı.

Gerginlik Demiryol-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay’ın konuşması sırasında da sürdü. Sataşma üzerine söz alan Petrol-İş Başkanı Mustafa Öztaşkın üzüntüsünü dile getirdiğini söyledi. Türkel ile mücadele birlikteliklerinin olduğunu ve Petrol-İş’in ne yaptığının herkes tarafından bilindiğini söyleyen Öztaşkın, şunu söyledi: “Türk-İş örgütlenme yapsın demedim. Eş zamanlı örgütlenme planları yapsın dedim.” Öztaşkın’ın sözleri salondan “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları ile destek aldı.

Seçim günü

Türk-İş’in Genel Kurulu’nde seçimlere Salih Kılıç ve Mustafa Kumlu başkanlığında iki ayrı liste ile girilecek. Kılıç başkanlığındaki listede Genel Sekreterliğe Fikret Barın(Yol-İş), Genel Mali Sekreterliğe Yaşar Seyman(Basisen), Genel Eğitim Sekreterliğe Ali Akcan(Haber-İş) ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine Mustafa Öztaşkın(Petrol-İş) aday oldu. Kumlu’nun başkanlığındaki listede ise Genel Sekreterliğe Mustafa Türkel(Tek Gıda-İş), Genel Mali Sekreterliğe Ergün Atalay(Demiryol-İş), Genel Eğitim Sekreterliğine Nihat Yurdakul(Belediye-İş) ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine Pevrul Kavlak(Türk Metal) adaylığını koydu.

Yorum Gönder

Yukarı Çık